Трихинелоза

РЗИ – СОФИЙСКА ОБЛАСТ НАПОМНЯ ЗА СЕРИОЗНО ПАРАЗИТНО ЗАБОЛЯВАНЕ ТРИХИНЕЛОЗА

НАПОМНЯМЕ, че консумацията на месо и месни продукти от отстреляно диво прасе или домашна свиня, непреминали през ветеринарно-санитарен контрол, крие сериозен риск за ТРИХИНЕЛОЗА.

Заболяването засяга хората, домашните и дивите животни (свине, глигани, мечки, лисици, чакали, порове, мишки, плъхове, коне и др.).

Човек се заразява при консумация на сурово или недостатъчно термично обработено месо и месни продукти (кайма, наденици, суджуци, луканки и др.) заразени с трихинелни ларви, а животните се заразяват, когато ядат месо от живи или умрели заразени с трихинели животни.

Причинител на заболяването е малък кръгъл червей – трихинела спиралис.

Ларва на Трихинела спиралис в мускулите

Заболяването започва най-често от 3 до 25 дни след консумацията. Оплакванията са: стомашно-чревни с разстройство и повръщане; постепенно покачване и задържане на висока температура до 40-41°С; отоци по лицето; мускулни болки при преглъщане, дъвкане, движение на очите, дишане, ходене; отпадналост; понякога обриви по тялото. При по-тежко протичане може да бъде засегнато и сърцето.

Тежестта на заболяването зависи от:

  • Количеството на паразита в консумираните месни продукти;
  •  Кратността на погълнатите трихинелозни месни продукти;
  • Степента на обработка на заразените месни продукти;
  • Имунобиологичното състояние на човешкия организъм;

Мерки за предпазване от трихинелоза:

  • Да се консумира месо и месни продукти от домашни и диви прасета само след изследване от ветеринарните органи за наличие на трихинелни ларви, тъй като по външен вид заразеното месо не се различава от здравото;
  • Месото на заразените от трихинелоза животни не подлежи на обработване ли преработване, трябва да се унищожи чрез изгаряне;
  • При клане на домашни свине за лично ползване, да се изпращат проби месо от диафрагмата и междуребрието за изследване в лабораториите на Агенцията по безопасност на храните;
  • Консумацията на месото да става след получаване на отрицателен резултат и след добра термична обработка;
  • Да не се приемат и предлагат за продажба или за консумация хранителни продукти от животински произход без необходимите ветеринарно-медицински документи за годност;
  • Домашните свине да не се допускат свободно по дворовете, сметищата, животинските гробища и трупни ями, където най-често става заразяването им;
  • Да се провеждат мерки за редовно унищожаване на гризачите;
  • При съмнение за заболяване от трихинелоза да се търси незабавно лекарска помощ.