Ухапване от комар

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ПРИ УХАПВАНЕ ОТ КОМАРИ

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, през 2018 г. са регистрирани случаи на Западнонилска треска в страни от Европейския Съюз (Италия, Гърция, Румъния, Унгария, Франция, Австрия, Хърватска и Словения) и в други държави (Сърбия, Израел, Косово).

Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с трансмисивен механизъм на предаване – чрез ухапване от комари. Разпространението му зависи от биологичните особености на живия преносител – комара. За Европа, времето, през което най-често се регистрират случаи е от юли до октомври, с пик през август – септември.

Западнонилската треска обикновено протича леко или умерено тежко, с грипоподобни симптоми – температура, главоболие, отпадналост, възможна е и поява на макулопапулозен обрив, както и гадене и повръщане. При голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно. По-тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, предимно при хора в напреднала възраст.
Инкубационният период е между 3 и 14 дни.


Как да се предпазим с индивидуални средства:

  • Репеленти /вещества отблъскващи комарите/, приложението на които е според инструкциите на производителя;
  • Дрехи с дълги ръкави и крачоли, шапки, които да предпазват откритите части на тялото;
  • Използването на уреди и препарати за домашна дезинсекция.

Индивидуалните предпазни средства да се ползват през цялото време, в т.ч. сутринта, през деня и през късния следобед до вечерта, когато е най-висока активността на комарите.

Препоръчително е да се нощува в стаи, на които прозорците са с мрежа против комари, ако такива мрежи не са налични следва самото легло да е оборудвано с мрежа срещу насекоми.

Важно е да се намалят местата (непокрити съдове, гуми, малки водоеми, басейни) със застояла или дъждовна вода навън, тъй като тя е среда за размножаване на комарите.

Пътуващи, завърнали се от засегнати райони и имащи посочените по-горе симптоми, характерни за заболяването Западнонилска треска и с данни от анамнезата за ухапвания от комари, трябва да се обърнат към своя личен лекар, с цел поставяне на своевременна и точна диагноза.

Важни превантивни мерки, насочени към максимално ограничаване на разпространението на комарите в населените места, са провеждане на дезинсекционни мероприятия и постоянен контрол върху тяхната ефективност.